Stokvis Tapes Benelux B.V.
Stokvis Tapes Benelux B.V.
Van Hennaertweg 10
2952 CA Alblasserdam
31 078 699 21 00 - info@stokvistapes.nl

Hoe breng je zelfklevende tape aan?


Zelfklevende tapes zijn snel en zeer eenvoudig door iedereen aan te brengen, maar de onderstaande stappen moeten in acht worden genomen voor het juiste eindresultaat.

1. Reinigen van het oppervlak

Tape aangebracht op een vuil oppervlak, zal niet goed hechten. Voor het aanbrengen van de zelfklevende tape dient het oppervlak te worden ontvet en gereinigd van stof etc. Om het oppervlak te reinigen, kunt u gebruik maken van isopropyl alcohol (IPA, ongeveer 70% oplossing) op een zachte pluisvrije doek. Maak hiermee uw oppervlak grondig schoon. Uiteindelijk mogen er geen strepen noch verontreinigingen op het (de) te verkleven oppervlak(ken) achterblijven. Laat het oppervlak na het reinigen met IPA volledig drogen.

Voor het gemak hebben wij voor u individueel verpakte, stofvrije Stokvis IPA-doekjes beschikbaar. Neem a.u.b contact met ons op als u hierin geïnteresseerd bent.

schoonmaken ipa Stokvis

2. Voorbehandelen van het oppervlak (optioneel)

Producten met een lage oppervlaktespanning, zoals PE of PP, zijn moeilijk te verkleven. In deze gevallen kan een speciale tape of een primer uitkomst bieden.

Neem a.u.b. contact op met Stokvis Tapes voor advies.

voorbehandeling oppervlak tape

3. Het aanbrengen van zelfklevende tape

Nadat het reinigingsmiddel en de eventuele primer volledig zijn opgedroogd, dient de zelfklevende tape met lichte druk en zonder rek, gelijkmatig worden aangebracht.

Vervolgens kan de tape met de hand, een aandrukroller of een pers met een kracht van 1-1,5 kg/cm2 worden aangedrukt.

 aanbrengen tape

Belangrijk

  • Let op de kwaliteit van het oppervlak waarop u de tape gaat aanbrengen. Als bijvoorbeeld een metalen of houten oppervlak onvoldoende of slecht in de lak zit, dan zal dat al uw werk tenietdoen. Verf die niet goed aan het oppervlakte hecht, resulteert in een slechte verbinding.
  • De optimale temperatuur voor het aanbrengen van zelfklevende tapes ligt tussen 15°C en 35°C. Zorg ervoor dat de te verkleven materialen en de tapes dezelfde temperatuur hebben. Het is het beste om alle producten inclusief de tape voor het verkleven tenminste 24 uur in dezelfde ruimte bij de optimale temperatuur te conditioneren om condensvorming te voorkomen.
  • Voorkom uitrekken van de tape en zorg ervoor dat er geen lucht tussen de tape en het oppervlak komt, waardoor de kleeflaag zou kunnen loskomen. Voorkom overbelasting met aandrukken, te veel druk kan de kleeflaag ertussenuit persen. De belasting moet gelijkmatig worden verdeeld over de verbinding. Gebruik meer druk op ruwe oppervlakken ten opzichte van gladde oppervlakken.

belangrijke tape tips

4. Hechtsterkte

Afhankelijk van de eigenschappen van het oppervlak en het gebruikte type zelfklevende tape wordt de maximale hechtsterkte bereikt na 24 tot 72 uur.

Informatie over de temperatuurbestendigheid bij maximale hechting kunt u terugvinden op het technische productblad van de tape.

hechtsterkte tape

Download onze tape applicatie guide hier.