Wat ooit begon met het in kaart willen brengen van persoonlijke activiteiten en sportieve prestaties, is tegenwoordig uitgegroeid tot een nieuwe manier om de persoonlijke gezondheid te monitoren. Het gebruik van draagbare biosensoren was de afgelopen jaren al met een grote opwaartse stap bezig. De Covid-19 pandemie, met lockdowns en beperkte toegang tot de zorgverlening als gevolg, heeft deze wereldwijde trend alleen maar versterkt.
Ander denkbeeld monitoren gezondheid
Naast consumenten zijn ook artsen, onderzoekers en medewerkers in de gezondheidszorg anders gaan denken over het monitoren van de persoonlijke gezondheid. Vanuit de markt worden er steeds meer aanvragen voor geavanceerde technologieën ontvangen, die op het lichaam kunnen worden aangebracht. Dit zijn zogenoemde (zelfklevende) ‘Wearable Devices’.
Bij deze zelfklevende draagbare toepassingen valt te denken aan: biosensoren (bv. voor apneu, diabetici, vitale functies etc.), ECG-elektroden en bewegings- en fitheidsensoren.
Afbeelding: Sportster wordt onderzocht met behulp van een ECG-test middels zelfklevende elektroden.
De uitdaging van zelfklevende toepassingen
De behoefte aan niet-irriterende, huidvriendelijke kleefstoffen blijft groeien wanneer draagbare meetapparatuur geavanceerder wordt en langduriger gedragen dient te worden. Het is uitdagend om iets op de huid te verkleven, omdat de huid een elastisch, ruw oppervlak is, welke gerimpelder wordt naarmate deze verouderd. Op en in de huid kunnen er zich vetten, vocht, haarzakjes en vuil bevinden. Dit beïnvloedt hoe goed het ‘Wearable Device’ aan de huid blijft plakken.
Overwegingen om rekening mee te houden zijn dus:
- de leeftijd van de drager;
- het lichaamsdeel waarop de toepassing dient te plakken;
- de gewenste draagtijd;
- de mobiliteit van de drager (bv. sporten of rusten);
- onder welke condities de toepassing gedragen worden (bv. hitte of kou).
Afbeelding: Dokter voert een gehoortest uit bij een pasgeboren baby met behulp van zelfklevende elektroden. Baby’s zijn erg beweeglijk en hebben een gevoelige huid, daarom is een zelfklevende toepassing voor deze test een ideale oplossing.
Wat zijn de kleeflaag-oplossingen?
Voor deze uitdagingen bieden wij verschillende veilige kleeflaag-oplossingen aan voor de huid. Bovendien is belangrijk om te weten dat deze kleeflagen de huid niet irriteren, ze voelen comfortabel aan op het lichaam en zijn hygiënisch. U kunt hierbij denken aan kleeflagen gemaakt van:
- siliconen;
- acrylaat;
- synthetisch rubber;
- hydrocolloïd.
Deze ‘Wearable Devices’ werken uitstekend op verschillende huidtypes door middel van de kleeflagen, die de toepassing op de juiste plaats houdt op de huid. Alle kleeflagen zijn daarnaast getest volgens ISO:10993-normen. Dit is een norm voor risicomanagement van medische hulpmiddelen.
Hoe kan Stokvis Tapes helpen?
Op zoek naar een manier om technologieën als sensoren en elektroden op een veilige, hygiënische en comfortabele manier op de huid te bevestigen? Wanneer zulke toepassingen zelfklevend worden gemaakt door Stokvis Tapes is de gezondheid van patiënten op een makkelijkere manier te monitoren. Bij interesse of vragen, laat u dan gerust uw contactgegevens achter via de contactknop, dan nemen wij spoedig contact met u op.
Wilt u meer informatie over onze zelfklevende oplossingen? Dan kunt u hier onze brochure over ‘Wearable Devices’ raadplegen.